Column

Vanaf zomer 2016 is er een column op de website van Redichem. Ongeveer twee maal per maand een nieuwe. 

Schoonheid en bekoorlijkheid zijn vergankelijke zaken. Terwijl de tijd doortikt worden plooien in je gezicht steeds meer zichtbaarder. Haar valt uit of krijgt een grijze kleur. Niets tegen te doen, tijd kun je niet stilzetten, laat staan terugdraaien.

Afgelopen week zag ik een geweldige reportage voorbij komen. In Duitsland hadden ze een concept bedacht om fanatieke clubsupporters de kans te geven om van club te ruilen met daaraan vastzittend een bonus van 200.000 euro. Onder het motto "spelers transfereren voor miljoenen van club, waarom een supporter niet?" kregen zij deze aanbieding.

Italië was dit jaar de bestemming van onze vakantie, in een plaatsje schurkend tegen de Adriatische zee aan. Weken van te voren heb ik al veel wazige websites afgestruind om te kijken of wellicht de in de buurt liggende profclubs iets van een oefenpartijtje zouden spelen. Helaas, op de websites van Ravenna Calcio, SPAL 2013 en Bologna F.C. 1909 is niets te vinden. Balen, maar de Italiaanse competitie begint pas in het weekend dat wij net vertrekken en het netjes bijhouden van een website is nou niet een punctualiteit waaraan Italianen zich strikt houden.

De termen die in het voetbal gebruikt worden zijn soms erg bijzonder voor een buitenstaander om aan te horen. Bargoens is de taal van de straatcriminelen, voetbaljargon voor ons voetballiefhebbers.

Het einde van het seizoen is nu daar. Tijd voor andere dingen die erbij ingeschoten zijn omdat je twee keer per week in de avond trainen moest en op zaterdag deze opgedane trainingservaring in de praktijk probeerde te brengen. Misschien merkte je tijdens het seizoen dat je lichaam zich steeds beter ontwikkelde en dat je conditie door al die uren van trainen met paardensprongen vooruit ging.

In de loop der jaren is de toename van blauwe stoeltjes in GelreDome toegenomen in plaats van bedekking van een persoon. Sinds een paar jaar zijn er meer clubs in Nederland die hier last van hebben.

Het gros van de voetballers bedrijft hun geliefkoosde voetbalsport al vanaf zeer jonge leeftijd. De huidige generatie voetballers is meestal in de F-jeugd begonnen en heeft daarna alle selecties van de jeugd tot aan de A-junioren doorlopen. Afhankelijk van het geërfde talent, geleverde inspanningen en de ontwikkeling daarvan, kom je als voetballer in de selectie of een lager elftal terecht. Je ontwikkelt je als speler van “belofte” via “dragende” speler, tot gevestigde “routinier” of je glijdt langzaam af en bewandelt de snelste route richting kantineheld. Ook niks mis mee.

Onze Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond alias de K.N.V.B. is de laatste tijd veel negatief in het nieuws. Het valt niet te ontkennen, ik ben geen fan van dat enge clubje bobo's in de Zeister bossen. Natuurlijk doet de bond ook goede dingen voor het Nederlands voetbal, maar de laatste jaren is het kommer en kwel. De term 'Pruts en Klungel' gebruik ik graag als onze bond tijdens een voetbalgesprek ter sprake komt.

Het is nu dag tien na de historische bekerwinst van Vitesse op AZ. Ik kan het eigenlijk nog steeds amper geloven dat het ons dan eindelijk gelukt is. Het gevoel is met geen pen te beschrijven en toch waag ik een poging.

Warning: implode(): Invalid arguments passed in /var/www/vhosts/redichem.nl/httpdocs/start3/modules/mod_vina_insta_image_show/mod_vina_insta_image_show.php on line 36