Column

Vanaf zomer 2016 is er een column op de website van Redichem. Ongeveer twee maal per maand een nieuwe. 

Als er ergens een plek is bij een voetbalclub waar iets binnenskamers blijft, dan is dat wel de kleedkamer. De kantine is een te openbare plek om bepaalde zaken te bespreken wat niet voor ieders oor bestemd is. De kleedkamer wel, de ruimte waarin je urenlang tijdens een seizoen bivakkeert met je teamgenoten. Sommige teamgenoten zijn zelfs vrienden van je.

Een goede ondergrond om op te spelen is belangrijk. Ook moet schoeisel en kleding lekker zitten om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Echter, de kwaliteit van de bal waarmee gespeeld wordt, is ook van groot belang.

Iedere voetballer kent dat gevoel van een te harde, te zachte of bevroren bal als je deze schiet. Of van die loszittende flappen aan de zijkant. Kwaliteitsarme voetballen die je bij de Zeeman of Scapino kan kopen. Vreselijk.

De termen die in het voetbal gebruikt worden zijn soms erg bijzonder voor een buitenstaander om aan te horen. Bargoens is de taal van de straatcriminelen, voetbaljargon voor ons voetballiefhebbers.

Damesvoetbal is in Nederland de snelst groeiende sport. Dit komt mede door het succes van de Oranje Leeuwinnen. Het gewonnen EK afgelopen jaar in eigen land heeft hier zeker aan bijgedragen. Meisjes zagen op dat EK o.a. Lieke Martens excelleren. Martens is op dit moment zelfs de beste voetbalster van de wereld

In de loop der jaren is de toename van blauwe stoeltjes in GelreDome toegenomen in plaats van bedekking van een persoon. Sinds een paar jaar zijn er meer clubs in Nederland die hier last van hebben.

Schoonheid en bekoorlijkheid zijn vergankelijke zaken. Terwijl de tijd doortikt worden plooien in je gezicht steeds meer zichtbaarder. Haar valt uit of krijgt een grijze kleur. Niets tegen te doen, tijd kun je niet stilzetten, laat staan terugdraaien.

Onze Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond alias de K.N.V.B. is de laatste tijd veel negatief in het nieuws. Het valt niet te ontkennen, ik ben geen fan van dat enge clubje bobo's in de Zeister bossen. Natuurlijk doet de bond ook goede dingen voor het Nederlands voetbal, maar de laatste jaren is het kommer en kwel. De term 'Pruts en Klungel' gebruik ik graag als onze bond tijdens een voetbalgesprek ter sprake komt.

Afgelopen week zag ik een geweldige reportage voorbij komen. In Duitsland hadden ze een concept bedacht om fanatieke clubsupporters de kans te geven om van club te ruilen met daaraan vastzittend een bonus van 200.000 euro. Onder het motto "spelers transfereren voor miljoenen van club, waarom een supporter niet?" kregen zij deze aanbieding.

Italië was dit jaar de bestemming van onze vakantie, in een plaatsje schurkend tegen de Adriatische zee aan. Weken van te voren heb ik al veel wazige websites afgestruind om te kijken of wellicht de in de buurt liggende profclubs iets van een oefenpartijtje zouden spelen. Helaas, op de websites van Ravenna Calcio, SPAL 2013 en Bologna F.C. 1909 is niets te vinden. Balen, maar de Italiaanse competitie begint pas in het weekend dat wij net vertrekken en het netjes bijhouden van een website is nou niet een punctualiteit waaraan Italianen zich strikt houden.