In de loop der jaren is de toename van blauwe stoeltjes in GelreDome toegenomen in plaats van bedekking van een persoon. Sinds een paar jaar zijn er meer clubs in Nederland die hier last van hebben. In de Amsterdam ArenA zie je vaak duidelijk de witte letters 'Ajax' verschijnen tussen het publiek door op de tribune, bij F.C. Groningen doemen steeds meer groene stoeltjes op en bij F.C. Utrecht is het nou ook niet bepaald druk.

Feit is dat nieuwe stadions vaak groter zijn dan het oude stadion, bij de opening gaan veel met de hype mee. Als dan na een paar jaar de resultaten en veldspel tegenvallen, zijn vaak de afhakers de mensen die met de hype meegingen. Mensen willen tegenwoordig met succes geassocieerd worden, niet met losers. Terwijl supporterschap juist lijden is…

De aanvangstijden zijn tegenwoordig ook verschrikkelijk. Vrijdag 20.00 uur. Zaterdag 18.30 uur, 19.45 uur en 20.45 uur. Zondag 12.30 uur, 14.30 uur en 16.45 uur. De opkomst van FOX in dezen is niet te verwaarlozen. Nu met de herfst, waarbij de bladeren je om de oren vliegen van de harde snijdende wind, is het goed toeven vanachter de beeldbuis. Vanaf 12.30 uur voor een paar euro drie wedstrijden achter elkaar. Koffie en bier binnen handbereik, een stuk goedkoper dan in het stadion. De verwarming kun je zelf ook nog een graadje hoger instellen.

Mijn angst is dat kinderen van nu opgroeien met het idee dat voetballers mannen zijn die op het scherm verschijnen in plaats van ware gladiatoren die het veld betreden waarvan je het gras gewoon kunt ruiken als je in het stadion bent.

Als supporter zijnde ga je altijd: in weer en wind en bij tegenslag. Zoals wij dat in supporterstermen dan ook zo mooi zeggen: Dan ben je een ekte ekte!