Damesvoetbal is in Nederland de snelst groeiende sport. Dit komt mede door het succes van de Oranje Leeuwinnen. Het gewonnen EK afgelopen jaar in eigen land heeft hier zeker aan bijgedragen. Meisjes zagen op dat EK o.a. Lieke Martens excelleren. Martens is op dit moment zelfs de beste voetbalster van de wereld en speelt nu met een mooi contract voor F.C. Barcelona. Daarom begrijp ik heel goed waarom meisjes massaal kiezen om de voetbalschoenen aan te trekken en de achter de bal aan te gaan in de groene weide. Profvoetbal voor dames maakt steeds meer serieuzere stappen.

De Oranje Leeuwinnen kwamen op vrijdag 6 april tijdens een interland in Eindhoven tegen Noord-Ierland in actie. Een klinkende 7-0 overwinning voor een recordaantal van 30.000 bezoekers in het Philips Stadion. Nooit eerder kwamen er in Nederland zoveel fans af voor een wedstrijd van voetballende dames. Als meisjes massaal gaan voetballen in Nederland, dan gaan ze ook naar het stadion toe om hun heldinnen aan het werk te zien en aan te moedigen.

Tegenover jullie moet ik wel even eerlijk zijn. Damesvoetbal heb ik tot aantal jaren terug niet zoveel aangevonden. Motorisch gezien valt er nog wat te winnen voor dames in vergelijking met mannen. Het ziet er allemaal wat houteriger uit bij de dames. Echter zie ik in de afgelopen jaren een duidelijke sprong voorwaarts. Tof om te zien! Daarbij ben ik jaloers op de onbevangenheid van de vrouwen, wij mannen kunnen daar wat zeker nog wat van leren.

Zelf ben ik vader van een dochtertje van drie jaar oud nu. Als we langs het GelreDome rijden roept ze vanaf de achterbank ‘Vitesse!’. Mijn hart maakt dan een sprongetje van geluk. Hopelijk start Vitesse in de toekomst een dameselftal. De
Nederlandse damescompetitie moet beter opgepakt worden door de profclubs. Jullie zijn immers even belangrijk als ons mannen!