Een goede ondergrond om op te spelen is belangrijk. Ook moet schoeisel en kleding lekker zitten om zo optimaal mogelijk te kunnen presteren. Echter, de kwaliteit van de bal waarmee gespeeld wordt, is ook van groot belang.

Iedere voetballer kent dat gevoel van een te harde, te zachte of bevroren bal als je deze schiet. Of van die loszittende flappen aan de zijkant. Kwaliteitsarme voetballen die je bij de Zeeman of Scapino kan kopen. Vreselijk.

Als ik aan een merk voetbal denk, dan denk ik direct aan het merk ‘Derbystar’. De Derbystar is bekend binnen Nederland, in de Eredivisie is het de standaard wedstrijdbal.

Zelf sta ik achter het doel in GelreDome. Tijdens wedstrijden gebeurt het soms dat een doelpunt valt uit het feit dat de bal zwabberend richting het doel gaat, de keeper deze niet goed kan verwerken en de gelukkige schutter hiervan profiteert. Dit is geen reden om het waardeloze seizoen van keeper Remko Pasveer te verdedigen hoor! Echter kan ik mij voorstellen dat je niet op zo'n zwabberbal zit te wachten als keeper als je zelfvertrouwen toch al niet optimaal is.

Vroeger zat er een veter in de bal, tegenwoordig is het materiaal aan de buitenkant van plastic. Derbystar doet hier helaas ook aan mee. Een plastic zwabberbal is tegenwoordig gemeengoed geworden op de voetbalvelden, net zoals dat de buitenkant foeilelijk gemaakt is met vreemd kleurgebruik en aparte tekeningen erop.

‘Voetbal is een simpel spelletje, maar simpel voetballen is het moeilijkste wat er is’ zei Johan Cruijff ooit. Hetzelfde geldt voor een voetbal: hou het nou simpel en goed, want met een simpele en goede voetbal is het nog altijd de artiest die bepaalt dat het een fraaie actie of doelpunt is, niet een gelukkige zwabberbal.