Senioren 4

VIERDE VERGAT TWEEDE HELFT TE SPELEN ALS VOOR DE RUST!

Het ziet er donker uit als we naar het bovenste veld lopen. Er wordt volop warmgelopen en ingeschoten door de spelers. Rini vermeldt een paar gastspelers te hebben, namelijk Jur, Frank Bosscha, Wim van Bruxvoort en Erick van Silfhout. Tegenstanders vandaag is het 8e van SKV en dat maakt bij het warmlopen best wat indruk. We zijn vol verwachting!

Nico brengt keurig op tijd de match aan de gang en het dient gezegd dat de onzen goed starten. Enkele goede kansjes doemen in de beginfase op en na zo’n tien minuten scheert een afstandsschot over de lat. Het spel golft wat heen en weer maar de thuisploeg is wel wat sterker. Na een kwartiertje is Koen over links verdwaald (volgens Rini), maar hij scoort wel op fraaie wijze: 1-0 dus! Redichem 4 ruikt wat en probeert door te drukken. Met goed veldspel en lekker overspelen komen er weer een paar kansen en een paar minuten na het eerste doelpunt is het ‘Appie’ die in een kluwen van spelers de bal over de doellijn van SKV stuurt, da’s dus mooi 2-0!

Voor die paar supporters van Vier speelt zich een leuke match af die toch grotendeels op de SKV-helft wordt gespeeld. Jammer dat er niet zo veel kijkers zijn! Het dient vermeld dat door het meespelen van die oudere gastspelers er een 5-tal meer kijkers zijn, die de escapades van de gastspelers wel vaker volgen. Zag o.a. Wout die altijd herkenbaar is aan zijn specifieke opmerkingen!

De laatste 10 minuten van de eerste helft brengen wat extra spanning als prima wordt voorgrzet en Jordi net over de lat knalt! Bij de daarop volgende aanval van SKV-8 is het Brian (goede partij) die met een prima redding een aansluittreffer voorkomt. Maar in de 35e minuut ontstaat er een soort misverstand tussen Erick en Brian, dus scoort SKV toch 2-1. In de allerlaatste minuten is het de net ingevallen Wim die samen met Jordi een een-tweetje opzet maar hij weet niet te scoren. En dan stuurt Nico de ploegen en toeschouwers naar de warme thee!

In de rust steekt op het veld wat slechter weer op, het begint te motregenen en de wind voelt ook wat kouder aan. “Slecht voor m’n botten!’ klinkt het langs de lijn. Ja, en dan blijken er twee andere teams uit de kleedruimte te zijn gekomen. SKV begint best wat fel en met z’n allen doelgericht; het Vierde is waarschijnlijk nog bezig om de speech van de coaches te verwerken want de gasten lopen na een viertal minuten gewoon langs de toekijkende middenvelders en laatste verdedigers en ronden af met een dan verdiend 2-2. Da’s jammer, maar de match is nog niet verloren! Die mening wordt zwaar op de proef gesteld omdat halfweg de tweede helft weer niet goed ingegrepen wordt en dan staan we dus met 2-3 achter.

Het spel van ons vierde wordt er nog steeds niet beter van en het is maar goed dat Frank het voortouw neemt en na een half uur echt pech heeft met een (te slap) schot dat de doelman kan stoppen. En vijf minuten voor tijd is het gelukkig wederom Frank die tijdens een slalom de bal over de misgrijpende SKV-goalie weet te krullen. Zo zie je maar waar het goed voor is om een paar van die ouderen mee te nemen: wat rust in de ploeg, soms wat minder snelheid, maar wel wat meer overzicht. Maar voetballen kunnen ze meestal nog wel!

Veel beter is het vierde er dus niet van geworden: zullen nu dus in de onderste regionen staan en dat was niet de bedoeling! Zal overtuigend aan gewerkt moeten worden! 

DE FEESTTENT DIE KLAARSTOND VOOR DE OVERWINNING VAN HET VIERDE IS TOEN MAAR TER BESCHIKKING GESTELD AAN HET OKTOBER-FEEST!

VIERDE NOG NIET OP DREEF: LEUKE POT MAAR LEGE TAS!

In het voorprogramma van de wedstrijd Redichem 4 versus Lienden 4 was er een optreden van het tweede van Redichem. Gast was het tweede van VDZ en in best een aardige partij waren het toch de bezoekers die met de winst naar huis gingen (0-2). Het tweede verzuimde namelijk de kansen te benutten en vaak werd er te zelfzuchtig gespeeld waardoor kansen verloren gingen. Wel een aardige partij om naar te kijken, maar winnen is leuker en beter voor de stand. Men moet vermoedelijk nog wat aan elkaar wennen maar het komt wel goed, is de verwachting. Volgende keer beter!

Als de wedstrijd begint staat ons vierde op de negende plaats en Lienden op de zevende. Er nemen elf teams aan de competitie deel. Met wat humor zou je kunnen zeggen dat we in de middenmoot staan. Vanaf de start is het Lienden dat met een fel aanvallend spel de overhand probeert te krijgen. Zo kunnen we dus een pittige match verwachten! In de eerste vijf minuten moet Brian twee keer goed reddend optreden! In minuut zeven wordt een aanval over links niet goed opgevangen, Rini roept naar Brian: “korte hoek!” maar dat heeft de handige aanvaller van Lienden ook gehoord en passeert Brian dus kansloos via de lange hoek! Nico noteert dus 0-1 maar als het vierde zich herstelt heeft en wat brutaler wordt is het Abdullah die na een goede aanval over links ook de uitkomende keeper omspeelt en met een prima bekeken balletje Nico de 1-1 laat noteren.

Het is een leuke wedstrijd en jammer dat die bekeken lob van Kees (onverwachte transfer!) door de lange doelverdediger maar net kan worden gepakt in de 20e minuut. Een paar tellen later staat Brian een ietsje te ver van het doel af en Lienden profiteert: 1-2 dus. De gelouterde spelers van Lienden ruiken hun kansjes en een paar minuten later is het al 1-3! Onze jongens proberen wat tegengas te geven maar de kansen die komen wel maar de keeper is te lang en wordt niet voor niets “doelverdediger” genoemd. Jammer maar het is niet anders! Ook een goede poging van Tomas heeft niet het gewenste resultaat en als Martijn iets te overtuigend ingrijpt wordt de penalty onhoudbaar ingeschoten, stand 1-4 en vlak voor rust loopt iemand buitenspel maar mag ongehinderd scoren en gaan we met 1-5 naar RedBull en de kleedkamer!

Het miezert nog steeds als de tweede helft begint en we zijn van plan wat aan de stand te veranderen, dat blijkt wel als na een paar minuten Jordi met een prima schot uit de tweede lijn de bovenhoek weet te treffen en zo is het 2-5, dat geeft de burger best moed! Brian redt nog een paar keer, Tomas raakt de lat maar ook Lienden wil meer. Er wordt wat gewisseld (er zijn een tweetal transfers al dan niet vrijwillig toegepast en in het vierde krijgt iedereen speeltijd) dus komt ook GertJan Piksen zijn kunsten vertonen. Het helpt niet veel want we zijn soms best wat sterker, maar doelpunten blijven uit. Dat lost de tegenstander wel op want na een half uur tweede helft komt Brian lengte te kort en staat we met 2-6 achter!

Het vierde probeert nog het een en ander, maar daar blijft het bij; we zullen wat meer overhand moeten krijgen door bijvoorbeeld sneller dan de tegenpartij te zijn en wat meer te combineren; voer voor de trainers dus! Deze tegenstanders zijn in deze competitie veelal wat voetballers met veel ervaring, maar ook wat trager dan onze jonge honden! Wat meer pit in het spel en het komt heus wel goed.

Bijna altijd voert het vierde wel een speciale act op om het publiek te vermaken, ditmaal sprong Appie hoger dan de tegenstander, maakte op zo’n twee meter hoogte een spreidstand en overleefde met een soort salto een bijna noodlottige landing. Hij kreeg natuurlijk een welverdiend applaus van de omstanders! Jammer dat er meestal zo weinig toeschouwers bij dit vierde zijn. Er is immers altijd wel wat te beleven, is de mening van BeKijker

GELUKKIG DEED ONS EERSTE HET BETER: EEN PRIMA 2-1 WINST TEGEN VRC-1

Het is pure nostalgie als ik onlangs terugdenk aan de historische tijden van het roemruchte vierde van Redichem. Wie herinnert zich niet het vriendenelftal dat elke zaterdag tot vermaak van de vele supporters het spelletje met veel overgave speelde? Daar was bijvoorbeeld Flipse als goalie. Die kon alleen al vanwege zijn lengte vooral hoge ballen gemakkelijk tegenhouden. Of hij ook zo goed was bij lagere ballen weet ik niet meer. Ver uittrappen kon hij ook. Maar eigenlijk was hij meer vermaard om zijn opmerkingen op de leiding. Menig scheidsrechter werd compleet gek van zijn op- en aanmerkingen.

En wat dacht u van bijvoorbeeld Follie, die vaak wat schamper werd bekeken door de tegenstanders als hij het veld inkwam. Dat had met zijn formaat te maken. Maar als hij een paar dribbels had uitgevoerd en een paar tegenstanders had gepasseerd, verbleekten zij wel wat. En vooral als hij met een snoeihard schot de krullen van keepers hoofd had geschoten en weer een doelpuntje had gescoord, waren zij het lachen wel verleerd!

En wie herinnert zich niet Hermen, de zeer slanke en lange buitenspeler? Die kon rennen, zijn opponent zag hem alleen maar voorbijkomen en zijn voorzetjes waren ook prima!  Wat dacht u van Rini, de verdediger die achterin ging spelen, want dan kwam de bal vanzelf zijn kant op! Had de gewoonte om vanachter de tegenstander op te duiken en zo onverwacht de bal te veroveren. Robuuste verdediger, noemde men dat destijds. Was echter meer vermaard vanwege de terugspeelballen, die weleens zo’n snelheid meekregen dat er voor de keeper niets aan te houden was.

Daar speelde Herman, vermaard om zijn sigaret die hij eigenlijk liever niet uitmaakte als het fluitje ging. Die kon ook best sjotten. Het biertje na de match ging er ook goed in, maar dat was misschien wel de grootste kracht van dit team: samen met plezier sjotten, met elkaar het beste er van maken en dan: biertje! Het zal er best wel eens wat laat door zijn geworden.

Ik zie ze nog op het veld: de gebroeders Capel, stevig gebouwd en rotsen in de branding van het vierde. Ook goed voor een paar vaste supporters, waarvan moeder Capel wel het felste was. Wel eens gehoord van Erik? Vaak als spits goed voor een twintigtal doelpunten, net als die onnavolgbare Follie. Erik was voor de verdediging een lastige speler, bleef drammen op die bal en daar had men ook toen een hekel aan! Veroverde diverse penalty’s en heeft zelfs eenmaal vanaf eigen helft gescoord. Zie het nog voor me: keeper iets te ver voor het doel en als ik hem daarop attent maakt, waagt hij vanaf eigen helft een poging. De keeper ziet de bal hoog aankomen, loop snel achteruit en plukt op de lijn de knikker uit de lucht. Maar het heeft hem te veel moeite gekost en valt hij toch achterover in het doel!

Han (van den Born) was ook zo’n vaste speler van deze vriendengroep. Speelde best voetbal en heeft dan ook in eerste elftallen zijn kunsten vertoond. Altijd goed voor een geintje. Vaste supporters bracht ook steevast Casper mee. Altijd ouders langs de lijn en goede kracht in het veld. Heeft het ook nog wat verder gebracht en in het eerste gespeeld.

Het was dit team dat er voor zorgde dat de verslagen van BeKijker door velen als eerste werden gelezen in het clubblad. Er gebeurde altijd wel wat, zoals die befaamde sponsorloop waar ik als deelnemer dit vierde aardig bij de veter had door onverwacht zo’n 25 rondjes te lopen. Of dat busje dat ik aan liet rukken omdat de heren het achterste veld toch wel erg ver lopen vonden. Hun prestaties zouden beter worden als er vervoer van en naar het veld was. Is maar één keer gebeurd want er werd toch nog vet verloren, maar de pret was er niet minder om.

En zo kan misschien als ik er langer over nadenk, nog meer namen noemen van dit team. Waarom ik dit schrijf? Ik heb vernomen dat er bij de indeling van de nieuwe teams door het gros van het A2 is gevraagd om als geheel één team te blijven om gezellig als een vriendenteam mee te doen aan de competitie, met als doel: lekker recreatief voetballen, samen voor elkaar opkomen in het veld, een redelijk resultaat neerzetten. Geen gezeur maar sjotten!

Meedoen aan de competitie niet om per se kampioen te worden - daarvoor lijkt de indeling met ook wat te zwaar - maar wel om het te vertikken om als laatste in de competitie te eindigen. En dat was precies wat destijds speelde, de vriendschappen van toen bestaan nog steeds en er is regelmatig vraag naar een her-optreden van dit elftal. Het team is nog vaak zichtbaar bij feestavonden of activiteiten bij Redichem. Het mooiste voorbeeld is terug te vinden in de samenwerking van Han van den Born met Erik en Rini van Ernst. Zij zijn gezamenlijk de sponsoren van de Redichem-jeugd.

En zo vraag ik mij af hoe dit stel het gaat doen in de competitie. De grote grap is dat Rini (met zijn verleden in het roemruchte vierde) al een paar jaar leider is van dit stel kornuiten. Ik zal proberen er getuige van te zijn, maar Redichem, let op:

HET GAAT WEER SPOKEN OP HET VELD: HET ROEMRUCHTE VIERDE IS BACK!

VIERDE HEEFT GEEN HULP VAN PARA’S NODIG BIJ MATCH TEGEN DUNO VETERANEN

Zaterdag 16 september, na een wat mislukte dropping op de Edese Hei nog net kunnen genieten van leden van Keep Them Rolling, die met een indrukwekkende parade een aantal veteranen vanaf de Telefoonweg via Heelsum naar Oosterbeek brengen. Goede zaak en veel publiek langs de route.

Op het sportpark is het al wat rustiger; de meeste partijtjes zijn gespeeld en ik loop bij een wat druilerig weer naar het middelste veld 4, waar Redichem 4 moet proberen Duno 4 veteranen 1 van het lijf te houden. Redichem is aan het intrappen; Brian probeert met een uittrap de middellijn te halen en vanuit het midden wordt de bal direct teruggeknald, waarbij ik bijna het slachtoffer wordt. Brian toch maar een goede match gewenst.

Rini heeft met aardig wat moeite het team kunnen samenstellen en met wat hulp van gastspelers moet het wel lukken, denken de coaches. Willem Smink en Richard (veteranen), Tom Hageman, Niels Stunnenberg en Wesley Woudenberg (A-spelers) en Bram Riksen met de gebroeders Capel (zonen van bekende Evert) maakten het team compleet.

Han fluit keurig op tijd de wedstrijd aan de gang en het is het wat jonger ogende vierde dat aanvallend start en probeert het spel naar zich toe te trekken. Dat lukt aardig en al snel scoren de geel-zwarten, maar het doelpunt van Niels wordt afgekeurd wegens buitenspel of zo. Dat geeft de toeschouwers moed. Jammer dat de vlaggenist van de gasten iets aan zijn arm schijnt te mankeren, of de vlag is gevuld met helium en is moeilijk laag te houden. Ook een tweede doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel! Toch is het Tom die het eerste doelpuntje weet te scoren (1-0). Direct gaat Duno in de aanval maar Brian redt uitstekend!

Er ontstaat een wat merkwaardig voetbal waarbij Appie damesvoetbal speelt volgens ‘langs de lijn’ en Jordy een redelijke kans niet afmaakt. Duno speelt laconiek en het lijkt alsof zij hun kansjes afwachten. Ons vierde speelt wel constant op de andere helft maar Duno probeert met tik-tak-spel hun gram te halen. Dat senioren-spel maakt het vierde niet te bang om te voetballen en er wordt wat kort op de tegenstander gespeeld. Brian glundert en zijn prima actie op een loeihard schot roept eigenlijk om een fotograaf, maar die is nergens te bekennen.

Dit bezoekende team valt wat tegen! Er zit veel techniek in, maar hun houding is wat slapjes, berustend, of is het slimheid en proberen ze zo onze jonkies zand in de ogen te strooien? Hoe dan ook, we blijven wat sterker en er wordt redelijk gesjot, maar het duurt ongeveer zeven minuten als Tom een prima doelpuntje scoort; 2-0 dus!. Ons mix-elftal blijft lekker spelen en in de 30ste minuut wordt over links een aanval niet aangepakt en Appie (bijnaam!) scoort de 3-0! Dat geeft de burger moed! Ondanks de verwoede pogingen van de vlaggenist van Duno komen we steeds vaker met goede kansen voor het Duno-doel. Een prima schot van ene Capel verdient beter en in de 43ste minuut slalomt het vierde door de laatste verdedigers en in twee pogingen wordt de keeper gepasseerd, 4-0 dus!

Han stuurt ons naar de koffie en in de kantine zien we Wout zich voorbereiden voor de afscheidsmatch van Henk Almenkerk, die het voetbal voor gezien houdt en zich op andere wijze voor de club zal inzetten! Is hem bij zijn Redichem wel toevertrouwd!

De tweede helft begint met een behoorlijke regenbui; Rini en Rene zien hun elftal net als in de eerste helft goed van start gaan, maar er zit wat minder pit in ons vierde; met 4-0 voorstaan sluipt het gemak in hun speelwijze. Duno denkt daar gebruik van te kunnen maken, maar wederom een prima redding van Brian voorkomt een Duno-doelpunt. Jordi brengt een nieuwe dimensie in het voetbal: wie kan de meeste tegenstanders omkegelen?

Een cornerbal gaat op vreemde wijze ineens in het Duno-doel: 5-0! Duno gaat wat feller spelen en er worden handige overtredingen begaan, gelukkig zonder gekke blessures. Ons vierde koestert hun voorstand en wil er best nog eentje scoren! De helden van de Duno worden toch wat vermoeid zo te zien en hun verdediging geeft het al vroeg op als R-4 aanvalt. Dat geeft kansen. Het spel speelt zich voornamelijk op de Duno-helft af; Smienk krijgt een intik-kansje maar zijn zoon ziet hem jammerlijk missen! Even later is het Jordy die met een heel goed afstandsschot de keeper geen kans geeft en Han kan in de 28e minuut de zesde Redichem-treffer noteren! Het wordt 7-0 als Niels weet te scoren en het feestje wordt nog leuker als Wesley doel treft en 8-0 maakt. Wat een score en dat met leuk en redelijk partijtje met een wat tegenvallende tegenstander. Als we teruglopen langs de kleedkamer vermeld ik nog even ter herinnering: dit was de eerste match in vier jaar dat Brian de nul hield! Ook een reden voor een feestje net als deze overwinning!

Zal me benieuwen wat ik de volgende keer kan vermelden! Dit zag er best goed uit en geeft hoop voor de toekomst! Vermeld moet wel worden dat dit een incompleet vierde was met een aantal gastspelers. De smaak van de overwinning hebben ze misschien wel te pakken.

VIERDE STROOPT MOUWEN OP: MONSTERZEGE OP DUNO-VETERANEN